Home Résumé / CV
About Blog Contact

BAHÁ’Í HOUSE OF WORSHIP

Location: Eliot, Maine USA
Type: Religious

The design conforms to three basic criteria outlined in the Bahá’í Faith: 1) the form of the building must have nine equal sides with nine entrances and a central dome; 2) the exterior around the building must have nine meditation gardens; 3) the building must be open to people of all races, creeds, nationalities, and religious backgrounds.

This design was based on the form of a pine cone with the meditation ponds resembled wing-shaped seeds which fall from the cones. The design incorporated both passive and active techniques for heating and cooling. The primary building materials included durable granite from local quarries for the exterior shell and renewable glulam heavy timber beams for the support structure. The building envelope is designed to maximize natural lighting and minimize glare. The seating arrangement and entry points are aligned so as to allow direct lines of sight into the surrounding forest.

This website is powered by renewable energy. Click for more info! This website is powered by renewable energy. Click for more info! This website is powered by renewable energy. Click for more info!